Dijous 10 de Juny de 2010
MUSEU AFRICÀ DANIEL COMBONI
Feliu i Codina, 59

Mossèn Antoni Calvera, director del Museu, ens ha fet un sinopsis de la vida del Bisbe Daniel Comboni fundador dels Missioners Combonians del Cor de Jesús (MCCJ), coneguts com Missioners Combonians, presents a Espanya des de l’any 1954.
Va néixer a Limone sul Garda (Brescia, Itàlia) el 15 de març de 1831, quart fill d'una humil família de profunda fe i rica de valors humans, però pobre de mitjans materials. Va estudiar a Verona, a l'Institut fundat pel sacerdot mossèn Nicola Mazza per a joves prometedors però sense recursos.
Durant els seus anys d'estudi a Verona descobreix la seva vocació sacerdotal, cursa els estudis de filosofia i teologia i, sobretot, s'obre a la missió de l'Àfrica Central. En els anys 1867 i 1872 respectivament va fundar els Instituts missioners
masculí i femení. Els seus membres es diran Missioners Combonians i missioneres Combonianes. Va dedicar tota la seva vida amb l'entusiasme de sempre en la lluita contra l'esclavitud, alliberar i evangelitzar el continent Africà i consolidar l'activitat missionera. Va morir a Khartum (Sudan) el 10 de Octubre 1881. Va ser canonitzat el 5 d'octubre de 2003, pel Papa Joan Pau II a la Basílica de Sant Pere de Roma.
En el recorregut pel Museu en les seves diferents seccions de: prehistòria, regnes i imperis, climatologia, economia, àrees culturals, llengües, religions i mapes il·lustratius de cada secció. El pare Antoni Calvera amb ampli coneixement de totes elles i l'experiència de residir a l'Àfrica catorze anys, ens ha comentat amb tot detall, més de quatre-cents objectes i el motiu utilitari d'aquests pertanyents a vint països i quaranta-vuit tribus. Entre ells destaquen les col·leccions de màscares, d'instruments musicals i les dotze peses de coure per pesar or de la tribu Ashanti de Nigèria.
Ens comenta, com la majoria recordem, fa 50 anys un total de 17 països africans van obtenir la independència, i els coneixements que es tenen sobre Àfrica acostumen ha escassejar, els que ens arriben sobre el continent són per una guerra o per un dictador i es parla poc de altres facetes com el progrés de la seva gent i l'avanç cultural, sobre aquesta darrera, manifesta que dels premis Nobel que hi ha al món 17 són africans i que aquestes realitats més aviat es silencien que divulguen, com es el cas del Dr. Hamilton Naki, negre sud-africà que va tenir un important paper en el primer trasplantament de cor que es va fer al món, oficialment per el Dr.Christiaan Barnard i que va ser silenciada la seva gran professionalitat pel simple fet de ser negre.
Ens comenta sobre la revista ""Mundo Negro"" primera publicació periòdica sobre l'Àfrica a Espanya, neix l'abril de l960, aquestes cinc dècades han donat a conèixer el treball en el continent Africà de l’ordre missionera fundada per Daniel Comboni, a més de temes polítics, socials, econòmics i culturals. Rep el constant reconeixement unànime pel seu rigor, professionalitat i credibilitat.
Recomanem la visita, perquè a través d'aquest racó d'Àfrica a Barcelona, podem conèixer una mica més la complexa realitat africana, un gran mosaic d'ètnies, cultures i llengües que ens porta al camí de la tolerància, respecte, estima i amistat.
Preu: Gratuït
Visitants:18 persones



© fotos: M. Vallvé y Lluís
© textes: Lluís

No hay comentarios:

Publicar un comentario