Dimecres 26 de Maig de 2010
LA FÀBRICA DEL SOL
Centre de Recursos Barcelona Sostenible

Passeig Salvat Papasseit, 1

La visita ha començat a l'exterior comentant la història de l'edifici-La Fàbrica del Sol-d'estil modernista que va albergar les oficines de la direcció de la fàbrica de gas, de la Catalana de Gas, va ser dissenyat per l'arquitecte Josep Domènech i Estapà, al 1907.
L'edifici està inclòs en el Catàleg del Patrimoni Arquitectònic Històric i Artístic de la ciutat. Seguint el procés de sostenibilitat ha estat rehabilitat per l'arquitecte Toni Solanes per tal d'albergar l'equipament d'educació ambiental i per a que aquest sigui demostratiu en si mateix.
L'exposició ofereix un recorregut singular pels diferents espais. L'espai audiovisual amb la projecció de ""Benvingut a la nova mentalitat de l'energia" té quatre grades dissenyades de manera orgànica, on cada una d'elles s'identifica amb el codi de colors de les energies: geotèrmica, biomassa, hidràulica, eòlica, solar (fotovoltaica i tèrmica). explica els conceptes sobre l'energia i els usos productius de la mateixa al llarg de la història.
El senyor Oriol el nostre acompanyant en la visita, ha comentat cadascuna de les energies renovables, i la eòlica ara per ara, és la més madura i eficient de totes les energies renovables, amb un nivell nul de contaminació i d'un espectacular creixement en els darrers anys, també ha comentat sobre: la petjada ecològica, canvi climàtic amenaçant i cada vegada més perceptible sobre l'existència d'un escalfament global ocasionat pels gasos d'efecte hivernacle generats per l'activitat humana; desenvolupament i mobilitat sostenible, gestió de l'aigua; tractament de residus etc.
A la terrassa, es comenta el que s'ha explicat anteriorment. Compta amb panells explicatius de l'ús, orígens i xifres de maquinària, recollida de l'aigua de la pluja, mostra el dipòsit d'aigua, la coberta verda, els sistemes captadors d'energia solar (plaques solars fotovoltaica i tèrmica, captador de llum solar del mòdul del sol del pis de sota), i biodiversitat (nius i menjadors d'aus i ratpenats). També trobem un mapa de la ciutat, amb la ubicació dels diferents punts ambientals més significatius de la mateixa: a nivell energètic, de biodiversitat, cicle de l'aigua, neteja i gestió de residus.
Al final del recorregut pels diferents àmbits expositius, hem experimentat qual ha de ser el compromís individual cap a la sostenibilitat en oposició a les conseqüències que representen les actituds insostenibles que dia a dia influeixen danyant el planeta que habitem.
+ informació

Preu: Gratuït
Visitants:22 persones


© fotos: M. Vallvé y Lluís
© textes: Lluís

No hay comentarios:

Publicar un comentario