Dimecres 15 de Desembre de 2010
CAFÈS PONT
Sabadell

La visita s’ha iniciat a la sala de projeccions donant a conèixer de manera breu els inicis de l’empresa. El senyor Feliu Pont al córrer de l’any 1952 va decidir vendre el seu saxofon per poder comprar els primers quatre sacs de cafè, que el mateix va torrar i amb l’ajuda del seu germà va comercialitzar des del seu petit local a Barcelona. En l’actualitat és una de les empreses líders a Catalunya que abasta bona part de la provisió a hotels, restaurants i cafeteries, ampliant punts de venda en comerços assequibles al públic en general. La seva plantilla de treballadors és de més de 40 persones.
El passi del vídeo ens ha mostrat: l'arbre productor anomenat CAFETO, és una planta peculiar, tant per les seves varietats com per les seves condicions de cultiu, originària d'Etiòpia concretament de la regió de Kaffa, possiblement d’aquí va prendre el seu nom el cafè; el procés de Recaptació, quan els grans del cafè es tornen en un color vermellós, que succeeix entre els mesos d’octubre i febrer, procés que es coneix com tapixca o collita; el Despolpat; l'Assecat al sol o bé en màquina assecadora a través de cilindres rotatius; el Emmagatzemat en recipients de fusta o costals de jute, mínim de sis setmanes perquè el gra accentuï les seves propietats que el caracteritzen, com són: cos, aroma i acidesa.
Els principals països productors de cafè que en conjunt aconsegueixen una producció de més de 7 milions de tones són: Brasil, Colòmbia, Costa Rica, Guatemala, Etiòpia (bressol del cafè), Kenya, Jamaica, Indonèsia, Uganda, Angola, Camerun, Tanzània, Vietnam.
Al segle XIX, apareixen a Espanya els primers establiments dedicats a la venda de cafe situats a Barcelona, Cadis i Madrid, els més coneguts, són: el Set Portes de Barcelona i el Cafe Gijón de Madrid.
Durant el recorregut per les instal·lacions de l’empresa, és una sorpresa rere l'altra que difereix de la senzillesa de l’entrada, una porta com qualsevol casa de veïns, un rètol i un timbre. Hem contemplat el control de tot el procés des de la selecció dels millors cafès importats en origen fins a la seva elaboració final: la Neteja del gra; el Torrat per aconseguir el millor punt de sabor; la Producció; el Emmagatzematge per qualitats del gra i l'Envasament final, amb les explicacions pertinents de cada màquina que realitzen aquestes tasques i fan possible la seva òptima comercialització.
De tornada a la sala de projeccions, ens han ofert un tast de cafè i tot prenent-lo hem iniciat una petita tertúlia sobre el seu sabor i tot el vist, a la sortida regal sorpresa. Gràcies per totes les atencions.

Preu: Gratuït
Visitants:20 Persones



© fotos: Jacint i Lluís
© textes: Lluís

No hay comentarios:

Publicar un comentario